onsdag, juli 19, 2006

Tommy & Tuppence

Det finns tydligen 5 st böcker med Tommy & Tuppence, varav det är den sista som jag har läst (Postern of Fate / Ödets port) där T&T skall köpa ett hus...

Blev lite förvånad när jag läste lite på Wikipedia och upptäckte att utöver Poirot, Marple och T&T så finns även "mysterielösarna" Parker Pyne och Harley Quin. De senare två har jag faktiskt inte ens hört talas om.

Agatha Christie var en tämligen imponerande kvinna. Kommer ihåg från hennes memoarer att hon var till Amerika och surfade på 20-talet, och det torde ha varit få kvinnor som gjorde det då (det är väl kanske fortfarande mindre vanligt med surfande kvinnor).

Dessutom torde hennes giftermål med en 14 år yngre man 1930 ha varit en skandal utan dess like; speciellt med tanke på att hon var frånskild...

3 kommentarer:

Aronson sa...

Hon var ju "försvunnen" några år också. Vet man vad hon gjorde då?

Harley Quin? Det blir ju Harlequine (stavas det så?). Undrar hur hon tänkt där...

Rexxie sa...

Nåja, hon var försvunnen i elva dagar december 1926. Själv påstår hon att hon tappat minnet; men en del påstår att det var en hämnd på mannen som övergav henne, och en del andra påstår att det var ett publicitetstrick.

Japp, Harley Quin är baserad på Harlequin. Han har en sidekick som heter Mr Satterthwaite som lär vara Christies mest tydligt homosexuella rollfigur. (allt enligt wikipedia)

Anonym sa...

Hon (A.C) hade också en bardom och uppväxt som var något alldeles enastående! Det är ett nöje som jag unnar míg varannat år, att läsa om hennes självbiografi.

Och avsnittet där hennes Max kommer hem under WW2 - rörande i all sin behärskade glädje.

Hon skrev också en dagbok under den tiden hon var med sin andre man på utgrävning i Mellanöstern.

Men att lämna sitt barn till sin syster under ett helt år för att kunna åka med sin man på en jordenrunt-resa, det har jagte svårare att fatta...