lördag, september 15, 2007

Renovering for dummies

Eftersom Honkenponken ville lära sig att tapetsera så har jag skrivit ihop en liten dummies-instruktion för renovering...

Steg A:

Få ett idiotinfall att du skall renovera om ditt sovrum! Frågan är bara varför. De gamla tapeterna har ju trots allt suttit där i 40 år och gjort ett bra jobb. I mitt fall så tog jag även innertaket, och det är ju en ännu bättre fråga varför! Innertaket hade ju faktiskt suttit där sedan 1953 enligt dateringen på tidningarna som satt under, och att det sedan vid något tillfälle hade regnat in så att det var stora fuktfläckar, samt att ungefär en tredjedel hade rasat ner är väl inga större problem egentligen...

 

Tidsåtgång: allt mellan 1 dag - 10 år.

Steg B:

Börja med att göra ett bra underarbete, dvs riv ner de gamla tapeterna, spackla, slipa och sätt upp underlagstapeter! Riv också ner det gamla innertaket, och förundras över hur mycket sågspån det kan finnas under innertaket och hur härligt det är att få sågspån i ögonen, öronen och innanför kläderna. När du gjort det så är det bara att börja dra ur den zillion med pappspikar som innertaket satt uppe med. Det är också en fördel om du tömmer rummet på möbler så att du slipper klänga som en apa över bokhyllor, sängen, farfars gamla gunghäst och andra inventarier som du inte riktigt kan få plats med på något annat ställe!

 

Tidsåtgång: 2 månader med Pride insprängt.

Steg C:

Tapeterna har du redan skaffat när du köpte huset för 10 år sedan eftersom du tyckte att det skulle bli en baggis att tapetsera om lite... Tjohej! Då hade du ju inte räknat med att jobba 60-70 timmar i veckan åt det lokala slavbolaget, så att allt med huset blev bara liggande.  Det som återstår är att bestämma vilken takfärg du skall ha. Inled med ett besök hos den lokala färghandlaren, och få ångest över att det finns ungefär 743 stycken nyanser av grönt (eftersom du redan bestämt dig för att taket skall vara grönt). Ta hem små färglappar och håll upp mot taket. När du bestämt dig för en viss nyans så åker du till affären, och väl där får du ett ryck och beställer en annan nyans än den som du redan bestämt dig för.... Passa även på att skaffa lite rollrar, färgtråg och annat smått och gott när du ändå är hos färghandlaren, men glöm för all del bort att köpa en kant-roller (mer om den senare).

Tidsåtgång: 2 veckors nyansångest. Kan lämpligen köras parallellt med steg B.

Steg D-1:

Måla taket 2 gånger. Det här steget gick förvånansvärt lätt om man undantar ap-klängandet över möblerna....

Tidsåtgång: 3 dagar (2 dagar för målningen och en dag för att det skall torka ordentligt)

Steg D-2:

Måla taklisterna. Det här steget inleds med att du tänker vara ordentlig för en gångs skull, så du plockar fram stora rullen med maskeringstejp och maskerar hela det nymålade taket (som fått torka i en vecka ungefär). Sen målar du listerna en gång, varefter maskeringstejpen skall rivas ner innan den nya färgen torkat. När du gör det så följer takfärgen med maskeringstejpen, och då svär du en stund. Måla sedan listerna en gång till, den här gången utan maskeringstejp eftersom det inte gör något om det kommer lite listfärg på taket eftersom du ändå måste måla om kanterna på taket eftersom den färgen försvann när du tog bort maskeringstejpen....

Tidsåtgång: 2 dagar

Steg E:

Plocka fram tapetserarbordet som är något större än rummet där du skall ställa upp det. Om du klarar av det utan att klämma några fingrar eller andra kroppsdelar har du säkert gått målarutbildningen på högskolenivå! Häll upp lagom mycket tapetklister i ett färgtråg, och plocka fram rollern, tapetborsten, tapetkniven och tapetlinjalen.

Tidsåtgång: 1 dag

Steg F:

  1. Mät ut första våden vid fönstret. Ta i lite extra så att den blir extra ohanterlig när den blir kladdig med tapetklister...
  2. Rolla på klister på våden och vik ihop den.
  3. Ta en cigarett medans tapeten/klistret sväller
  4. Ta tapetvåden, klättra in dit den skall vara och sätt upp den RAKT, använd gärna lod (dvs en knappnål, någon meter med sytråd och en mutter längst ner). Borsta noga bort alla luftbubblor.
  5. Svär lite över att du glömde köpa en kantroller i steg C eftersom kanterna aldrig vill bli riktigt bra, och då är en kantroller väldigt handy att ha!
  6. Skär av överflödig tapet i över och underkanten.
  7. Svär lite över att tapeten fransar ihop sig när du skär den.
  8. Måtta ut nästa tapetvåd och tänk på mönsterpassningen. Repetera från punkt 2.

Vid hörn kapar man tapeten på längden så att den överlappar hörnet med 4-5 centimeter. Jag brukar fuska i hörnen och strunta i mönsterpassningen eftersom det är krånligt att få det bra (och så hoppas jag på att ingen går runt och kollar i mina hörn...)

Efter var femte våd tar man lämpligen en latte och en extra cigarett...

När man kommer fram till elkontakter ger det extrapoäng om man skruvar loss dem utan att slå av elen; det blir lite mer spännande då (se bara till att ha lite extra säkringar hemma; i mitt fall gick det åt 4 stycken)

Tidsåtgång: ungefär en vecka

Steg G:

Ha ångest över att det inte blev riktigt så perfekt som du skulle ha velat ha det, men kom sedan på att så fort du ställt tillbaka möblerna, hängt upp tavlor, gardiner och annat lull-lull så kommer inte tapeterna att synas överhuvudtaget!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag skrivit ut den där instruktionen, tänkte att den kan vara bra att ha OM jag eller nån nära anhörig skulle komma på att testa de där med tapetsering, Tusen Tack! :-)

Rexxie sa...

Hahaha, jag lämnar absolut inga garantier!

Cecilia N sa...

Eller så tar man ur säkringarna till kontakterna i det rummet - och får sig en kyss ändå, eftersom den säkringen inte gick till alla kontakterna ...

En gång tapetserade jag sovrummet (och lackade om fönsterbrädan och målade lite på listerna) alldeles själv när maken var på tjänsteresa i två veckor. Som en överraskning.

Vilken överraskning jag fick när jag rivit ner och sen fick nackspärr ...

En annan gång lyckades vi faktiskt tre personer ta både väggar och tak och lister och två dörrar på en vecka! Dessutom byta ut delar av parketten som var fuktskadad.

Cecilia N sa...

Fast nackspärren botades med ett besök hos massören och jag hann klart.

Lyckades bita mig i tungan också när maken ringde och frågade "Hur är det?" Och jag ville svara: "Tack bra, bara en våd kvar!"

Rexxie sa...

Cecilia:
I mitt fall är det jätteenkelt! El-systemet är från stenåldern ungefär, så hela övervåningen är säkrad på en enda 6-amperesäkring. Det betyder att jag t.ex inte kan koppla in dammsugaren i något eluttag på övervåningen utan att säkringen går, utan jag måste dra en jättelång skarvsladd från undervåningen....

Det är faktiskt roligt när man börjar se lite resultat, men första 80%-en är urtråkiga!!!

PGW sa...

FNISS! :-))) Släng dig i väggen Timell, här berättar Rexxie hur det EGENTLIGEN går till! :-)

Rexxie sa...

Timell-ponken kör ju den andra varianten, nämligen att stå och peka, och så har man en hord med snickare, målare och annat löst folk som inte syns men som gör det mesta jobbet...

Det är ju också ett alternativ som är värt att fundera på!!