onsdag, augusti 15, 2007

Yummie!

Alice B Toklas kokbok anlände igår, och idag har jag läst igenom den. Det är en blandning av biografi och kokbok, så hon beskriver t.ex hur hon och Gertrude Stein levde under första världskriget och hur de körde runt med sin T-ford och hjälpte den Amerikanska fonden för sårade fransmän, och så blandar hon upp det med recept på mat som de ätit och som varit minnesvärda.

Hade tänkt att ni skulle få Pierre Balmains kycklingrecept, men jag orkar inte skriva det ikväll, så ni får ett recept på unganka i vin istället.

Lägg 24 färska fikon i en tättslutande burk och häll på så mycket av den bästa sortens portvin att det täcker. Låt stå och dra i 26 timmar. Lägg sedan ungankan i en väl smord, ungssäker form och ställ in den i varm ugn, ca 200 grader. Efter en kvart lägger man de väl avrunna fikonen runt fågeln och öser med det uppvärmda portvinet. Ös varje kvart. Om portvinet inte räcker kan man ta kalv- eller kycklingbuljong. En stektid på 45 minuter är nog om det är en medelstor anka. Servera med ris, potatis och gröna ärtor.

Yummie, yummie, yummie! Själv skulle jag aldrig laga det; är mera mikrovågsugnstypen, men visst låter det smaskigt? Borde man inte kunna reda av stekskyn med lite grädde och göra en fikon- och portvinssås??

2 kommentarer:

PGW sa...

låter mumsigt men var kommer man över en anka? Går det med en simpel kyckling istället månntro?

Rexxie sa...

Det borde funka om man får tag på ganska stor kyckling. Man får väl justera stektiden lite bara...

Frågan är ju snarare var man får tag på färska fikon.... (fast där är ju frågan om man inte skulle kunna ta små skalade syrliga äpplen i stället, tror att det skulle funka bra med portvinet)