onsdag, augusti 08, 2007

Barnporr...

Kommer ni ihåg att RKP (Rikskriminalpolisen) ville stänga ner Piratbyrån då man påstod att det fanns barnporr där?

Kritiken mot barnporrfiltret har främst inriktat sig på några olika saker som är tveksamma i en rättsstat, nämligen:

  1. RKP bestämmer helt och hållet vad som skall censureras utan att någon kontrollinstans (=domstol) verkligen bestämt att innehållet är att klassas som barnporr.
  2. Listan över spärrade sajter är sekretessbelagd, och det finns därför ingen möjlighet för någon utomstående instans (=media, allmänhet) att se om det finns någon rimlighet i vad som RKP plockar bort eller inte.
  3. RKP gör ingen genomgång av listan (trots att det enligt det lika hemligstämplade avtalet står att RKP aktivt skall gå igenom listan kontinuerligt), utan har en sajt hamnat där så ligger den kvar tills att någon hör av sig
  4. Även om en sajt blivit bortplockad från spärrlistan så är det lite slumpmässigt om internetleverantören som man "tillhör" verkligen uppdaterar sina DNS'er så att sajten blir tillgänglig igen.
Ett exempel är exempelvis http://koreabonsai.com/ som är en sajt som tillhör Korean Bonsai Association. Skall vara bortplockad och funkar från en del leverantörer men inte från andra (bland annat bredbandsbolaget som jag har).

Ni kan läsa mer hos t.ex Oscar Swartz och Blogge Bloggelito, och om ni vill kolla på Korean Bonsai så finns den arkiverad hos Wayback

0 kommentarer: