lördag, februari 17, 2007

...and in the end someone should die?

Kommer ni ihåg the Dukes fråga i början* på Moulin Rogue, "and in the end someone should die"? Det sammanfattade väl ungefär hans syn på ett bra slut på en histora, eller i just Moulin Rogue-fallet, slutet på en musikal.

Har tillbringat lördagen med att läsa igenom några fler av Annie Proulx noveller som ingår i samlingen Close Range Brokeback Mountain and other stories**. Jag måste erkänna att det inte går särskilt snabbt, jag är inte riktigt van vid hennes typ av engelska.

I alla fall verkar hon ha ungefär samma syn på ett bra slut som the Duke, nämligen att någon dör. Den stora skillnaden är att the Duke antagligen tycker att det är roligt att någon dör, medan Annie Proulx snarare utgår från en tämligen kärv och svart människosyn, där i princip alla är tämligen misslyckade på ett eller annat sätt, och inte särskilt lyckliga. Ändå hankar de sig fram i tillvaron, och så... in the end they die...

Först är det den äldre brodern som dör i en snöstorm på väg till sin brors begravning, sen är det Lori som förtärs av cancer, sen är det invaliden som dör efter en tvångskastrering av grannarna för att han blottat sig, och så vidare genom alla noveller.

Bra är det i alla fall; rekommenderas varmt!

* Nåja, det är väl inte direkt i början, kanske snarare i mitten.

** Från början hette novellsamlingen Close Range: Wyoming Stories men har bytt namn i samband med filmen.

0 kommentarer: